De Haagse Passage
De ’s Gravenhaagsche Passage Maatschappij (HPM) nam eind 19e eeuw het initiatief voor de bouw van de Haagse Passage. De initiatiefnemers verwachtten dat de luxeartikelen die door particulieren in Parijs besteld werden, nu door de toekomstige winkeliers van de Passage geleverd zouden kunnen worden. Warenhuizen zoals bijvoorbeeld in Parijs zonden in die tijd veel van hun artikelen per post naar Nederland.
.


De Haagse Passage werd tussen 1882 en 1885 gebouwd en bestaat uit drie armen, die bijeen komen in het midden ter plaatse van de rotonde. Zo werden Spuistraat, Buitenhof en Hofweg met elkaar verbonden. De Passage werd in twee fasen gebouwd. De eerste fase verbond de twee armen tussen Spuistraat en Buitenhof met een lengte van 160 meter. In de derde arm richting de Hofweg gebouwd in de jaren twintig werd o.a. een theater (later een bioscoop) gerealiseerd De drie armen van de Passage komen samen in de rotonde met de lichtkoepel.
.

In Twee fasen
De twee fasen waarin de Passage is gebouwd, zijn goed te herkennen. De architectuurstijlen van de twee gedeelten verschillen. Het oudste gedeelte volgens een internationale georiënteerde neorenaissancestijl, terwijl het latere deel richting Hofweg in een expressionistische stijl is gebouw

- Advertentie -

Eigenschappen

De Haagse Passage heeft net als andere Passages uit de tweede helft van de negentiende eeuw een forse maat. De gebouwen bestaan uit vier verdiepingen: een winkel, een entresol en twee lagen woningen. De winkels waren vrij smal (2,75 meter) en variëren in diepte van vijf tot zeven meter. Onder de winkels en de Passage zitten kelders. Het totale programma bevatte oorspronkelijk: 49 winkels met woningen, vier winkels zonder woningen, vijf woningen met eigen toegang, een hotel (60 kamers) met een ingang zowel aan de Passage als aan het Achterom en een café aan het Buitenhof in twee verdiepingen.

Arcades
Al snel na de ingebruikname zijn de arcades (de togen aan weerskanten die de entree vergrootten) aan het Buitenhof met winkelruimten dichtgezet. Tussen 1959 en 1961 werden tijdens een ingrijpende renovatie de ornamenten van de bovenverdiepingen afgehaald en de ronde koepel vervangen. Gelijk met deze renovatie veranderde ook de financiële / juridische structuur van de Passage. Het project werd oorspronkelijk met aandelen van de Haagse notabelen gefinancierd. In 1960 namen de zittende winkeliers het aandelenpakket over omdat de uitgezette aandelen commercieel verhandeld dreigden te gaan worden. Inmiddels zijn de aandelen verkocht aan Fortis en zijn de winkeliers uitsluitend nog huurder van de HPM.home - winkelcentrum - winkeliers - nieuws - evenementen - vacatures - zoekertjes
aanbiedingen - contact - webmaster - © 2004 Emall's Digitale Winkelcentra's